maandag 14 april 2008

De eerste keer gebeurt steeds vroeger...

Klaar voor de eerste keer ????
Duiken Vlaamse jongeren steeds vroeger met elkaar in bed? Vijf jaar geleden gebeurde 'de eerste keer' gemiddeld na zeventien jaar en drie maanden, nu is dat na vijftien jaar en vier maanden zo blijkt uit onderzoek. Waarom zijn we steeds vroeger klaar voor de eerste keer?

Paasvakantie. Jane (15) is alleen thuis, haar ouders zijn beiden werken. Een uurtje later floept de voordeur open, Jane wenkt naar Gerrit (17) die 'toevallig' komt voorbij gewandeld. Met vijf snelle passen is hij bij haar. De voordeur gaat vliegensvlug dicht. Ze hebben het rijk voor zich. Denken ze. De overbuurman werkt niet vandaag en heeft Gerrit gezien: hij belt de papa van Jane. Die staat even later thuis, Gerrit krijgt een uitbrander en wandelt weer naar huis. Jane heeft een felle ruzie met haar papa.
Papa: «Gelukkig dat ik hier zo snel was, wie weet wat er hier allemaal gebeurd zou zijn.»
Jane: «Daarvoor was je toch te laat, Gerrit was hier vorige week ook.»

INTIMITEIT

Voor de papa van Jane is het een schok, maar jongeren schrikken niet dat Jane op vijftien al haar eerste keer achter de rug heeft. Volgens Telidja Klai, jongerenexperte van Sensoa, klopt het dat jongeren steeds vroeger aan seks beginnen. Zij ziet twee belangrijke oorzaken: «Meisjes zijn lichamelijk vroeger rijp: ze hebben sneller hun eerste menstruatie. En de samenleving staat toleranter tegenover jongeren en seks. Tot pakweg de jaren zestig was er een beheersingsmoraal (vraag het maar aan je grootouders): je moest wachten met seks tot je een vaste relatie had en liefst nog getrouwd was. Daarna kwam de prestatiemoraal op (vraag het maar aan je ouders): net zoals scoren in je studies of je carrière hoorde je erbij als je kon scoren in bed. Nu heerst er meer een intimiteitsmoraal. We vinden het ok dat twee mensen met elkaar naar bed gaan als ze dat met liefde en respect voor elkaar doen. En veilig natuurlijk. Dat zeg ik niet met een opgeheven vingertje. Een condoom gebruiken gecombineerd met de pil of een ander anticonceptiemiddel zouden bijna een natuurlijke reflex moeten zijn.»

RARE KWIET
Holebi-jongeren beginnen gemiddeld wat later aan seks dan hetero's. Dat is makkelijk te begrijpen zegt Telidja: «Het duurt meestal een aantal jaren voor een jongere helemaal aanvaardt dat hij of zij holebi is.» Holebi's zijn ouder als ze met seks beginnen maar binnen een relatie gaat het sneller. Telidja: «Voor hetero's duurt het vaak vier tot vijf jaar van de eerste tongzoen tot 'de eerste keer', bij holebi's gaat dat sneller.»
Wie op zijn achttiende nog geen seks heeft gehad, is geen rare kwiet volgens Telidja: «Sommige jongeren hebben al op hun twaalfde hun eerste seksuele ervaring en voor net zoveel jongeren moet na hun achttiende de eerste keer nog komen. Daar is helemaal niets verkeerd mee. Seks is geen verplichting, hé.»

Wat vinden jullie ervan dat de "DAAD" al op bvb 12jarige leeftijd gebeurt?
Reageer en laat je mening de vrije loop!!

8 opmerkingen:

Julie zei

Totaal niet gepast... zowel emotioneel als fysiek kan je dat volgens mij niet aan op die leeftijd... Zelfs al ben je echt een vroegbloeier! Zowiezo zullen zij er later spijt van hebben ...

Anoniem zei

Twaalf jaar?? Das toch een beetje jong denk ik. En toch gebeurd het waarschijnelijk al veel meer of gedacht wordt... Als er telkens vroeger en vroeger aan begonnen wordt gaat er misschien geen anticonceptie meer nodig zijn:) er zijn wss niet veel 9/10-jarigen die hun mensturatie hebben...

Uiteindelijk kun je "de jeugd" toch niet tegenhouden. Zoals in je verhaaltje van Jane. Als je denkt dat je dochter of zoon er interesse in krijgt is het waarschijnelijk al gebeurd! Communicatie is hier de boodschap denk ik.
groetjes nath

Mcnulty zei

En keihard strafbaar...

Natuurlijk een moeilijk punt: een youngster is er meestal keihard (laat de dubbelzinnige grapjes maar achterwege) van overtuigd dat hij er wel klaar voor is, terwijl het gezonde verstand van de buitenwereld zegt dat hij er niet klaar voor is.

Volgens mij speelt de media hier een belangrijke rol...


Uw dienaar


Mcnulty

Stephanie zei

Zo is het zeker mcnulty!
De maatschappij en de media confronteren ons steeds vaker met sex!
We worden bijna gedwongen om het steeds vroeger, vaker en vuiler te doen en op elke plaats die je je maar kan inbeelden. Soms gaat dat inderdaad een beetje te ver en weten jongeren niet meer wat kan en niet.

Stephanie

Haiku zei

Ik vind het niet kunnen...Je weet op die leeftijd meestal nog niet eens wat echte liefde is, laat staan dat je daar klaar voor bent. De eerste keer moet zijn met iemand bij wie je je echt goed voelt, en dat kan je nog niet weten op je vijftiende of vroeger.
Wel tof idee voor een blog :-)

Anoniem zei

bij holebi's duurt gemiddeld 4 tot 5 jaar vanaf eerste kus tot eerste keer??

tegenwoordig is dat denk ik 4 tot 5 weken ...

Stephanie zei

Mja...Ik was ook een vroege bloeier zoals dat wel eens genoemd word, maar ik ben wel 2 jaar en een half samen geweest met die jongen en heb er zeker geen spijt van!
En ook is het zo dat als de allereerste keer gepasseerd is, de eerste keer met een andere jongen vaak iets sneller zal gebeuren. Toch?

Groetjes
Stephanie

Anoniem zei

Ik was 14 jaar toen ik het voor de eerste keer deed en was er met mijn volle verstand bij! Iedereen denkt dat het te vroeg was, maarja het was de goede jongen en het goede moment. Kbedoel kben dan wel 5jaar en 2maanden samen geweest met die jongen! Dusja spijt heb ik er zeker niet van.
Maar 12 jaar is echt wel vroeg... je bent net weg van het lager onderwijs en je kruipt al onder de lakens??? zoals Julie al zei, ze zullen er later spijt van hebben dat ze er zo vroeg mee begonnen zijn...

Groetjes Cathy